غذاها بیشتر از سلاح ها آدم کشته اند!
در بسیاری از احادیث، روزه، ضامن سلامتی و معده، خانة بیماری ها معرفی شده است. با این حساب، نتیجه روزه نباید چیزی جز استمرار سلامتی و درمان بیماری باشد؛ امّا چرا هرساله در ماه مبارک رمضان اکثراً دچار بیماری های گوارشی یا افزایش وزن و یا ضعف مفرط می شویم؟ این عوارض از آنجا ناشی می شود که یاد نگرفته ایم درست، روزه بگیریم. پرخوری و بدخوری دلیل عمده این عوارض است. بنا به گفتة محققین در طول تاریخ، غذاها بیشتر از سلاح ها آدم کشته اند، نخستین بیماری ها مربوط به پرخوری بوده و نخستین درمان ها روزه است. در رابطه با تغذیه همیشه مصرف متعادل و میانه روی همراه با تنوع در مصرف توصیه می شود؛ اما متأسفانه بسیاری از افراد در این ماه دچار بدخوری یا پرخوری شده و در تغذیه افراط می کنند تا آنجا که یک ماه روزه داری آنان نه تنها باعث کاهش وزن نشده، بلکه موجب افزایش وزن می شود. از مصادیق بارز تغذیه نادرست دراین ماه افراط در مصرف شیرینی جات و چربی هاست که به راحتی سلامت مصرف کنندگان را با خطر مواجه می کند.
برای اینکه روزه داری ما درست و دور از افراط و تفریط باشد، رعایت چند نکته بهداشتی ساده، اما مهم لازم است:
به جای افطار کردن با آب سرد، از شیر گرم یا چای کم رنگ استفاده کرده سپس با مصرف چند عدد خرما یا کشمش، اشتهای خود را کنترل کنید.
خرما، نان و پنیر و گردو یا سبزی، حلیم، سوپ، شیربرنج، فرنی، شیر و عسل یا نان و شیر از بهترین مواد غذایی برای افطار محسوب می شوند؛ زیرا سیستم گوارشی را آماده فعالیت می کنند.
بهتر است، افطار و شام با حجم اندک و با فاصله مصرف شود.
مصرف زیاد آب یا آبمیوه در فاصله بین افطار و زمان خواب باعث تأمین آب مورد نیاز بدن می شود. هم زمان با افطار یا بلافاصله پس از آن، از نوشیدن آب زیاد یا مصرف میوه ها پرهیز کنید؛ چرا که باعث بی حالی، ضعف، سوء هاضمه و درد معده می شود.
به جای سایر دسرها از سالاد و سبزی خصوصاً همراه شام استفاده کنیم تا ضمن رفع عطش از یبوست نیز جلوگیری شود.
از مصرف مواد غذایی چرب و تنقّلات از افطار تا پایان شب خود داری کنید؛ چرا که موجب سنگینی معده، خواب های آشفته، سوءهاضمه و عدم میل به سحری می شود.
و امّا سحری:
با توجه به ساعات طولانی روزه داری در این ایام، باید غذاهایی را مصرف کرد که به کندی هضم می شوند، مانند: غذاهای حاوی فیبر زیاد مواد غذایی دیر هضم عبارتند از: حبوبات و غلات مثل لوبیا، عدس، گندم، جو، آرد، برنج با پوست و کربوهیدراتها. خرما سرشار از قند، فیبر، کربوهیدرات، پتاسیم و منیزیم است، حلیم نیز یک منبع عالی پروتئین است و از غذاهای دیر هضم به شمار می آید.
از خوردن چای، قهوه و نوشابة زیاد خودداری کنید؛ چون در عین تأمین آب، اثر دیورتیکی آن ها موجب افزایش ادرار و دفع آب و نمک های معدنی که در طول روز بدن به آن ها نیاز دارد، می شود.
پرخوری در هنگام سحر نه تنها از احساس گرسنگی در ساعات انتهایی روز جلوگیری نمی کند؛ بلکه در ساعات ابتدایی بعد از سحر، فشار زیادی را به معده و دستگاه گوارش فرد وارد می کند که سبب بروز علائمی نظیر سوء هاضمه، سوزش سردل، درد و نفخ معده می شود.
مواد غذایی مناسب و نا مناسب
*مواد غذایی مناسب با ماه رمضان: حلیم، شله زرد، عدسی، آش، سوپ، فرنی، شیر برنج، چای کم رنگ، آب جوش، برنج، گوشت های سالم، نان سبوس دار، پنیر، شیرگرم، عسل، خرما، سبزی، گردو، کشمش، ارده و شیر که به تناسب در افطار، شام یا سحری قابل مصرف هستند.
*مواد غذایی نامناسب: شوری ها، چربی ها، سرخ کردنی ها، نوشابه های گازدار، شیرینی های صنعتی خصوصاَ زولبیا و بامیه، آبمیوه های صنعتی، ادویه های تند و غذاهای فرآوری شده می باشند.
_________________
*پایگاه اطلاع رسانی حوزه